środa, 14 sierpnia 2013

Złocisty kurczak w sosie śmietanowym

Pewnego wieczoru zastanawiałem się, cóż dobrego można by zjeść na kolację. Tak się złożyło, że kilka dni wcześniej na obiad jedliśmy filety z piersi kurczaka. Pozostało wówczas trochę mięsa - piękne polędwiczki, które postanowiłem wykorzystać. Pomyślałem, że mogą ciekawie smakować usmażone w przyprawie "złocistej", którą na ogół wykorzystujemy do kurczaka pieczonego. Gdy mięso było gotowe spojrzałem na patelnię i pomyślałem, że gdyby do resztki tłuszczu - pachnącego kurczakiem i przyprawami - dodać śmietany, można uzyskać pyszny sos. Zrobiłem tak, jak pomyślałem i... efekt całości przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tym razem jednak użyłem całych piersi kurczaka - polędwiczki są jednak delikatniejsze w smaku. Dodatkowym atutem dania jest jego prostota i krótki czas przygotowania.


Potrzebujemy:
750g mięso gulaszowe z kurczaka
Przyprawa do kurczaka "Złocista" Kamis
200g Śmietana Danone "szefa Kuchni" 22%
Olej
Sól
czarny pieprz

Robimy:
1. Mięso myjemy, suszymy i kroimy na niezbyt grube kawałki. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą.
2. Na patelni rozgrzewamy olej (najbardziej lubię słonecznikowy lub ryżowy) i smażymy mięso w niewielkich porcjach, co jakiś czas obracając. Smażymy na złocisto-brązowy kolor, uważając, żeby nie przypalić.
3. Po usmażeniu kurczaka do tłuszczu dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak, możemy dodać jeszcze odrobinę przyprawy do kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz