Kolejne bardzo proste danie, które wymyśliłem swego czasu. Do wykonania bardzo szybko i w (niemal) każdych warunkach. To kolejna "odsłona" mięsiwa ze słoików. Idąc do sklepu miałem bardzo ogólną "wizję", jaki smak chcę uzyskać: serowo - śmietanowy. Stanąłem przed lodówką i wzrok mój zatrzymał się na Cheddarze. To był dobry wybór - ser twardy, kruchy, bardzo dobry w smaku...
Składniki:
2 słoiki mięsiwa "Specjał z szynką" (z "Biedronki")
200g sera Cheddar (14 miesięcy dojrzewania)
200 - 250 ml śmietany 18% do zup i sosów
Lekko kopiasta łyżeczka czerwonej czubricy
Wykonanie:
1. Mięsiwo umieszczamy w garnku, wraz z całym tłuszczykiem, rozdrabniamy i gotujemy na małym ogniu, dolewając nieco wody.
2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującego się mięsa.
3. Dodajemy przyprawę. Gotujemy do roztopienia się sera.
4. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty, całość dokładnie mieszając.
5. Podajemy z ulubioną kaszą, ryżem lub makaronem.
Ogromne zalety tego dania są trzy: smak, szybkość i łatwość wykonania. Ma ono jednak także pewną sporą wadę: GDZIE DOSTAĆ TAKI SER? Otóż ja kupiłem go tam, gdzie mięsiwo - w "Biedronce". Ale coraz częściej - głównie w dużych miastach - pojawiają się specjalistyczne sklepy, które zajmują się wyłącznie, lub niemal wyłącznie, sprzedażą serów. Tam bez problemów powinniśmy zdobyć wyśmienitego cheddara, chociaż niestety... cena niekoniecznie (a może nawet rzadko) bywa równie "wyśmienita". ;)
1. Mięsiwo umieszczamy w garnku, wraz z całym tłuszczykiem, rozdrabniamy i gotujemy na małym ogniu, dolewając nieco wody.
2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującego się mięsa.
3. Dodajemy przyprawę. Gotujemy do roztopienia się sera.
4. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty, całość dokładnie mieszając.
5. Podajemy z ulubioną kaszą, ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz