poniedziałek, 2 grudnia 2019

Ciasto bananowe z bakaliami

Bardzo rzadko robię jakieś ciasto. Hmmm... Może czas to zmienić? Tym razem się jednak pokusiłem... :) A że z małpami łączy mnie to, że... lubię banany ;) więc postanowiłem wypróbować taki oto przepis na smakowity deser.


Składniki:
4 - 5 dojrzałych bananów (zależnie od ich wielkości)
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej (tortowa, poznańska)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 - 150 g bakalii
1 jajko
ok. 50 g masła

Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (grzanie góra - dół)
2. Banany dzielimy`na kawałki i umieszczamy w misce, zasypujemy cukrem i miksujemy.
3. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy, by się pozbyć grudek. Dodajemy do masy.
4. Masło roztapiamy, nie dopuszczając do zrumienienie i po przestudzeniu również dodajemy do masy.
5. Nie zapominamy o jajku! ;)
6. Całość mieszamy dokładnie łyżką na gładką masę.
7. Bakalie rozdrabniamy i dodajemy do ciasta.
8. Pieczemy ok. 55 - 60 minut.
9. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.


W sklepach można znaleźć bardzo różne mieszanki bakaliowe. Niekiedy są mocno zdominowane przez orzechy i migdały. Osobiście wolę te o zdecydowanie owocowym charakterze. Można zresztą "zaszaleć" i użyć składników według uznania - np. owoców kandyzowanych (kusi mnie opcja z "kolorowym" ananasem) i suszonych. Mój tato zastanawiał się, czego dodałem do ciasta, że ma ono taki kolor - "obstawiał" cynamon lub kakao, ale nie - niczym nie zabarwiałem. Ale... obie te koncepcje wydają się kuszące, więc... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz