czwartek, 4 sierpnia 2016

Zupa z cukinii

Obrodziły nam cukinie - licznie i wielce... Gdy wziąłem do ręki jedną największą, siostra zaczęła się śmiać, że brakuje mi tylko pomarańczowego kubraczka w czarne cętki i wyglądałbym jak Fred Flinston. A może bardziej przypominam zbója Madeja, bo okresowo zarastam na gębie. Jednak krzepy mi trochę brakuje i wcale nie jest łatwo takie maleństwo unieść, a gdybym próbował się taką naszą cukinię na kogoś zamachnąć, to chyba wywichnąłbym sobie bark. Oczywiście jakoś trzeba ten dobrobyt zagospodarować. Tak więc dzisiaj na nasz stół wjechała taka oto zupa.

Składniki:
Średniej wielkości skrzydełko z indyka
ok 1 kg cukinii
2 pomidory
1 spora cebula
2 - 3 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
3 - 4 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy uniwersalna "Warzywko"
oliwa
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Gotujemy ok. 1 litr bulionu na skrzydle z indyka i "Warzywku" (lub innej podobnej przyprawie).
2. Czosnek siekamy a cebulę kroimy "w pióra" (możemy je jeszcze przeciąć na pół), a następnie szklimy na dobrze rozgrzanej oliwie.
3. Cukinię cienko obieramy i kroimy w kostkę. Nie ma potrzeby wykrawać nasion. Dodajemy do smażącej się cebuli z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut, aż lekko zmięknie. Po tym czasie całość dodajemy do gotującego się bulionu.
4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
5. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 20 minut.

Czosnek niedźwiedzi podaję jako opcjonalny, gdyż nie zawsze i nie wszędzie jest on, niestety, dostępny. Ma on liczne walory zdrowotne, a przy tym znakomicie smakuje - zwłaszcza jeśli mamy okazję posmakować świeżo zerwanych liści. Być może z czasem będzie on łatwiej dostępny, gdyż coraz częściej sięgamy po przyprawy nietypowe lub zapomniane. Zupę możemy podać posypaną natką pietruszki lub kolendry. Zamiast nich można tuż przed końcem gotowania dodać do garnka świeżo posiekany lubczyk. Można też zupę zabielić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz