sobota, 11 lipca 2015

Misz-masz z kiełbasą

Ostatnie upały sprawiły, że wiele czasu spędzałem w wodzie. Na szczęście jezioro jest blisko. :) Któregoś dnia pływając zacząłem odczuwać głód i... fantazjować wokół smażonej kiełbasy. Biała... Biała... Biała... A gdyby tak usmażyć z nią pieczarki? Mniam! O, i kurkuma. tak, kurkuma! Papryka? O taaaaak! Mniam! Jasna - niemal "biała" - kiełbasa, bodajże z zakładów "Mróz" sprawdziła się wyśmienicie. A całość wyszła dokładnie tak smakowita, jak w moich "śmiałych fantazjach". ;) Smaczne, szybkie i naprawdę sycące danie - w sam raz na upalne dni, gdy zależy nam na tym, by jak najmniej się męczyć i pocić w kuchni.

Składniki:
1 kiełbasa ze wsi
20 dkg pieczarek
1 duża cebula
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
olej ryżowy
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Kiełbasę kroimy w średniej półplasterki średniej grubości i smażymy na oleju.
2. Cebulę kroimy w kostkę, albo w pół-pióra. Dodajemy na patelnię.
3. Pieczarki kroimy na plasterki, a większe na półplasterki (jeszcze większe jeszcze bardziej rozdrabniamy). Dodajemy na patelnię.
4. Posypujemy obficie przyprawami i dusimy całość ok. 10 minut, często mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz