sobota, 11 lipca 2015

Camembert smażony na ostro

Ser camembert był zawsze moją ulubioną zakąską do piwa. Bardzo lubię jego kremową konsystencję i smak. Kiedyś, podczas wakacji, w sezonowym lokaliku w Jastarni - nazywał się on, mało wyszukanie, bo "Tawerna" ;) - w menu zobaczyłem "camembert smażony" i było wiadomo, że muszę spróbować. W następnym roku już jednak po tym daniu nie było tam nawet śladu. A jeszcze wówczas nie kucharzyłem. Gdy zacząłem, postanowiłem wziąć na patelnię także swój ukochany serek. No i teraz pojawia się on od czasu do czasu w różnych odmianach. Danie jest szybkie i dość proste w przygotowaniu - wymaga jedynie pewnej delikatności podczas smażenia.

Składniki:
1 krążek sera camembert
bułka tarta
ok. łyżeczki słodkiej papryti w proszku
ok. łyżeczki ostrej papryki w proszku
jajko
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie:
Przygotowujemy panierkę: do bułki tartej dodajemy paprykę słodką i ostrą, a także szczyptę soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Jajko wylewamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy na jednolitą masę. Serek obtaczamy w jajku, a następnie w panierce - starając się, by warstwa panierki była stosunkowo gruba. Panierowanie nie jest tak proste, jak w przypadku mięs, ale zaręczam, że da się to zrobić, a z czasem dojdziemy do pewnej wprawy. Następnie smażymy ostrożnie z obu stron na złocisty kolor (ja preferują mocno zrumienione - co widać na zdjęciu). Do przewracania używamy łopatki i czynimy to ostrożnie, by w żaden sposób nie przedziurawić pleśniowej powłoczki sera, gdyż w przeciwnym razie ser może nam się rozlać.

Moim zdaniem serek najlepiej smakuje z frytkami. Można też na wierzch dać trochę konfitury z żurawiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz