wtorek, 3 marca 2015

Zupa cytrynowa

Jestem wielkim fanem kwaskowatych, lub wręcz kwaśnych zup - mam tak od urodzenia, co wcale nie znaczy, że inne mi nie smakują. Bardzo lubię cytrynę w kuchni, ale jakoś nigdy nie pomyślałem o tym, że może być ona "wiodącym składnikiem" dania. Gdy w najnowszym wydaniu "Przepisów Czytelników" znalazłem przepis na zupę cytrynową, było wiadome jedno: muszę spróbować i to jak najprędzej! Zupa wyszła naprawdę wyśmienita! Doskonale nadaje się na danie towarzyszące.


Składniki:
1 l. bulionu (może być z 2 kostek)
2 - 3 łyżek ryżu
1 cytryna
śmietana do zup i sosów
cukier
sól
biały pieprz

Wykonanie:
1. Ryż wsypujemy do gotującego się bulionu.
2. Cytrynę dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą.
3. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy do zupy. Drugą połówkę kroimy w plasterki (wraz ze skórką) i również dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 10 minut.
4. Śmietanę (u mnie "Szefa Kuchni") hartujemy 2 - 3 łyżkami zupy i dodajemy do zupy. Całość ponownie zagotowujemy.
5. Danie finalnie doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz białym pieprzem. U mnie wyszło: ok. 0,5 płaskiej łyżeczki soli, 1,5 - 2 płaskich łyżeczek cukru i 2 szczypty pieprzu.
6. Danie możemy podać ozdobione plasterkiem cytryny i odrobiną posiekanej natki pietruszki, lub koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz