"Figa z makiem z pasternakiem" - chyba każdy z nas zna to zdanko, oznaczające po prostu "nic z tego". "Figę" i "mak" dobrze znamy... A co to ten "pasternak"? A kto się nad tym zastanawiał? Tymczasem pasternak jest niezwykle smacznym i zdrowym warzywem, które niestety zostało niemal całkowicie zapomniane. Z naszego jadłospisu wyparła go włoszczyzna sprowadzona do Polski przez Królową Bonę. Łatwo zrozumieć dlaczego włoszczyzna stała się modna (choć zmiana przyzwyczajeń kulinarnych Polaków raczej nie była łatwa), lecz trudno zrozumieć dlaczego pogardzono pasternakiem. Być może uznano go za... zbyt plebejski. Myślę, że najpierw spadł na stoły chłopskie, a potem spadł i z nich, w miarę jak upowszechniały się inne warzywa. Dziś jest praktycznie nie do zdobycia. Zaprzyjaźniony sprzedawca z targowiska, gdy spytałem go o pasternak, rozłożył tylko bezradnie ręce i powiedział: "już dawno chciałem sprowadzić, ale nikt w okolicy go nie uprawia". Na innych stoiskach tylko słyszeli o pasternaku, ale nawet go nie widzieli. W sklepach.... Szkoda gadać! :( Dużo łatwiej jest, jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogródka i zapalonymi działkowcami - można kupić nasiona (choćby przez internet), zasiać, pielęgnować i na jesieni cieszyć się własnym pasternakiem. Można go też znaleźć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Uradowałem się, gdy po długich poszukiwaniach znalazłem go wreszcie w sklepie "Vita Natura" przy ul. Zeylanda w Poznaniu. :)
Niestety, jest to dość droga przyjemność - 15 zł za kilogram z uprawy ekologicznej. Myślę, że gdyby warzywko to wróciło do łask, jego cena by bardzo znacznie spadła i myślę, że ceny na zwykłych straganach kształtowałyby się na poziomie ok. 3 - 4 zł za kilogram. Cena jednak nie zniechęciła mnie do zakupu. Chwili zastanowienia wymagała jedynie kwestia jak go podać. W końcu zdecydowałem się na surówkę, zakładając (pewnie słusznie), że najmniej zmieni się w niej smak warzywa, dzięki czemu lepiej je poznamy.
Składniki:ok. 40 dkg pasternaku
2 średniej wielkości, lekko słodkie jabłka
sok z cytryny
cukier
Wykonanie:
1. Pasternak myjemy i obieramy.
2. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Usuwamy gniazda nasienne.
3. Oba składniki ścieramy na tarce o średnich oczkach.
4. Całość skrapiamy sokiem z cytryny - mającym m.in. przeciwdziałać utlenieniu jabłek (mi jednak zwykle i tak lekko ciemnieją) - i doprawiamy cukrem do smaku (w sumie do ok. płaskiej łyżki.
5. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 - 60 minut do lodówki.
5. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 - 60 minut do lodówki.
Przypuszczam, że jest to najdroższa surówka, jaka pojawiła się kiedykolwiek na naszym stole, ale trzeba też zaraz powiedzieć: jedna z najsmaczniejszych. Pasternak to warzywko dość zaskakujące, bowiem o ile z wyglądu przypomina pietruszkę (często jest jednak od niej o wiele większy), to w smaku jest bardziej jak marchewka! :D Bardzo przyjemne w smaku warzywo, które powinno koniecznie wrócić na nasze stoły.
Pietruszka czy pasternak - jak je odróżnić?
Pietruszka czy pasternak - jak je odróżnić?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz