Ta odmiana wypróbowanego już przepisu powstała przez przypadek. Była papryka i pieczarki, które trzeba było jakoś spożytkować, a kotlet był 3 dni wcześniej. No więc miałem "przypływ geniuszu" ;) i pomyślałem o filecie z piersi kurczaka. Prawie cały wieczór poprzedzający dzień realizacji fantazjowałem na temat dania. Postanowiłem filet zrobić w wersji lekko pikantnej, a "obkład" dość łagodny. I wszyscy byli zadowoleni
Składniki:4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
ok. 30 dkg pieczarek
średniej wielkości cebula
miękki ser żółty lub topiony - np. Gouda
bułka tarta
2 jajka
Knorr "Delikat" do kurczaka
sól
pieprz
oliwa
Rama kulinarna
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie.
2. Pieczarki przekrawamy na pół i siekamy na plasterki. Dodajemy do
cebuli, całość mieszamy, posypujemy solą i pieprzem i kilka minut
smażymy (możemy przykryć patelnię).
3. W tym czasie przygotowujemy paprykę. Usuwamy nasiona i kroimy paprykę
w drobną kostkę. Dodajemy ją do smażących się grzybów. Smażymy
kolejnych kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia i możemy przełożyć do
osobnego naczynia.
4. Od filetów odkrawamy polędwiczki. Mięso delikatnie rozbijamy na "kotlety".
5. Filety posypujemy dość obficie przyprawą do kurczaka, a także delikatnie solą i pieprzem. Jeśli chcemy jeszcze trochę zaostrzyć smak (wprawdzie nie próbowałem, ale wydaje się być niezłym pomysłem), możemy dodać jeszcze trochę ostrej papryki. Przyprawy rozprowadzamy w miarę równo i delikatnie wcieramy.
6. Filety smażymy - u nas zazwyczaj robimy to na ramie
kulinarnej, ale można użyć także masła klarowanego - najpierw z jednej strony, na złoty kolor. Następnie filety
obracamy i na usmażoną już stronę nakładamy grubą warstwę grzybów z
cebulą i papryką, a całość obkładamy serem. Patelnię możemy nakryć pokrywką - ser powinien się lepiej stopić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz