niedziela, 3 listopada 2013

Zupa musztardowa

Musztarda jest jednym z tych dodatków, które sobie ogromnie cenię. Bez musztardy trudno sobie wyobrazić kiełbaskę czy karkówkę z grilla. Wspaniale smakuje też chleb z szynką i musztardą (osobiście bardzo lubię wymieszać z majonezem). Można też musztardy użyć jako marynaty do mięs. Ale... zupa musztardowa! Ha ha ha ha ha! Jako prawdziwy fan musztardy - "nie ma bata"! - musiałem tego spróbować. Rodzina do pomysłu podeszła z duuuuużymmmm dystansem, szczerze obawiając się efektu (a znając przy tym moje zamiłowanie do wszystkiego, co pikantne!). Przepis "wyjściowy" był znaleziony, lecz nie był kompletny, więc robiłem po części na wyczucie i według własnego smaku.

Zaopatrzeniowiec musi dostarczyć
1 marchewka
2 ziemniaki
1/2 pora
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
kawałek selera
1,5 kostka rosołowa (drobiowa Winiary)
1 łyżka musztardy dijon (ew. rosyjskiej)
2 - 3 łyżki musztardy ziarnistej (np. Francuskiej)
1 - 1,5 łyżki musztardy stołowej sarepskiej
ok. 100 - 120 g gęstej śmietany
4 jajka
sol,
pieprz,
oliwa lub dobry olej

By kucharz mógł robić:
1. Marchewkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę i zalewamy ok. 2 litrami wrzącej wody (ew. wrzucamy do gotującej się wody). Marchewkę najlepiej średnią lub dwie małe. Selera dość gruby plaster lub jeden mały seler (jakie czasami trafiają się w paczuszkach włoszczyzny). Dodajemy też starty lub posiekany (w moim przypadku) czosnek i kostkę rosołową. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Możemy delikatnie doprawić pieprzem i solą.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub olej). Cebulę i por kroimy na kwałaki... Ok, w oryginale było "w kostkę", ale nie jest to w ogóle ważne. ...i obsmażamy kilka minut i dodajemy do zupy. Całość dokładnie miksujemy.
3. Dodajemy musztardy.
4. W miseczce mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy, po czym dolewamy do garnka (miseczkę przepłukujemy i "popłuczyny" również wlewamy, by nic nie tracić) i całość bardzo dokładnie mieszamy.
5. Finalnie doprawiamy (jeśli trzeba) solą i pieprzem i chwilę gotujemy.
6. Do każdej porcji zupy na talerz podajemy po jednym ugotowanym na twardo jajku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz