Klopsiki... Gdy pierwszy raz zabrałem się za ich lepienie, umęczyłem się potwornie... Gdy jednak zacząłem nabierać trochę wprawy, przekonałem się, że jest to w gruncie rzeczy proste i szybkie danie, nie wymagające wielkiego wysiłku, a przy tym cieszące podniebienie. Odmian klopsików chyba nikt nie zdoła zliczyć - a w dodatku jedne są smaczniejsze od drugich. Jednymi z moich zdecydowanych faworytów są te robione w sosie piwnym.
Do pichcenia potrzebujemy:
50 - 60 dkg mięsa mielonego (mi smakuje indyk - innych jeszcze nie próbowałem)
2 cebule
pęczek natki pietruszki
jajko
łyżka bułki tartej
szklanka jasnego piwa
![](http://2.bp.blogspot.com/-7THecKht6jw/UaOxqDQaFBI/AAAAAAAAC3M/ISJFBkSMtVk/s1600/miloslaw_pizner2.jpg)
sól
pieprz
mąka
Przygotowanie:
1. Cebulę i natkę pietruszki siekamy na drobne kawałki. Jedną cebulę (a można i więcej, jeśli ktoś lubi) dodajemy wraz z pietruszką do mięsa. Dodajemy też jajko, tartą bułkę i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Na płaski talerz wysypujemy mąkę. Mięso formujemy w niezbyt wielkie kulki - mielone z indyka jest dosyć luźne, a dodatek cebuli nie poprawia jego konsystencji - i obtaczamy w mące.
3. Tak przygotowane klopsy wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i smażymy delikatnie je przewracając, by się równomiernie zrumieniły. Gdy są gotowe zdejmujemy je z patelni.
4. Przystępujemy do przygotowania sosu. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej - ten sam, na którym smażyliśmy klopsy i podsmażamy. Gdy się lekko zeszkli zalewamy ją piwem. Jeśli macie możliwość polecam Miłosław Pilzner, ale może być też inne - uważam jednak za słuszne trzymanie się produktów najwyższej jakości. UWAGA! Alkohol odparowuje w trakcie gotowania! Dodajemy także przygotowany wcześniej bulion (korzystam z bulionu warzywnego Knorr). Całość zagotowujemy i dusimy ok. 15 minut.
5. Gotowe klopsy układamy z powrotem na patelni i całość dusimy jeszcze max. 10 minut.
6. Danie doskonale smakuje zarówno z ryżem, jak i z ziemniakami. Możemy je udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz