poniedziałek, 23 marca 2020

Babka jabłkowa

Babka jak dotąd jakoś zupełnie nie kojarzyła mi się z jabłkami. Ale postanowiłem zaryzykować. Przepis znalazłem na Smaker.pl. Wprowadziłem jednak drobne modyfikacje, bowiem na przykład jakoś "nie przemawia do mnie" olej w słodkich wypiekach - wolę używać do nich masła (chociaż to, niestety, droższa opcja). Ponieważ ciasto wychodzi dość gęste, dodałem także mleka. Babka udała się wyśmienicie, a jabłka - jak się okazało - pasują do tego idealnie! Myślę już o kolejnych modyfikacjach, bo... właściwie dlaczego nie użyć do babki innych owoców lub rabarbaru? A może cukier zastąpić miodem, albo dodać cynamon?



Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
ok. 170 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
4 - 5 średnich jabłek

Wykonanie:
1. Masło wyjmujemy z lodówki na 2 - 3 godziny przed pieczeniem.
2. Jajka ubijamy z cukrem.
3. Dodajemy stopniowo masło.
4. Mąkę oraz proszek do pieczenia (lekko czubata łyżeczka) przesiewamy i dodajemy do masy.
5. Jabłka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Dodajemy do masy i całość mieszamy łyżką.
6. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni (grzanie góra - dół).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz