niedziela, 16 września 2018

Schabowe ze szparagami

Podjąłem się przygotować niedzielny obiad. Jeszcze idąc w sobotni wieczór do sklepu zupełnie nie wiedziałem co by to miało być. Jednak przyszło mi do głowy, by zrobić danie stosunkowo proste, a przy tym bardzo smaczne. Pomyślałem o kompozycji: schab, ser i szparagi. Oczywiście o tej porze roku nie ma świeżych szparagów, więc trzeba było zadowolić się konserwowanymi.




Składniki (na 1 osobę):
Duży kotlet schabowy
2 długie szparagi - świeże gotowane lub konserwowe
ser tarty - gouda, ementaler
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
czerwona czubrica
sól

Wykonanie:
1. Kotlety rozbijamy jak najcieniej - tak, aby miały jak największą powierzchnię. Należy jednak uważać, by mięso się nie rozrywało. 
2. Wewnętrzną stronę kotletów oprószamy solą i dość obficie posypujemy czerwoną czubricą - najlepiej drobno mieloną. Ja używam czubricy marki Dr Kałdysz. Czubricy zwykle nie dostaniemy w dużych sklepach, ale zazwyczaj jest ona dostępna w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.
3. Układamy na mięsie szparagi - tak aby leżały wzdłuż kotletów, blisko brzegu.
4. Posypujemy je tartym serem. Ja używam gotowej mieszanki goudy i ementalera, bo daje to interesujący smak.
5. Całość ciasno zwijamy.
6. Kotlety obtaczamy dokładnie w mące krupczatce, następnie w jajku i bułce tartej. Następnie ponownie obtaczamy w jajku i jeszcze raz w bułce - tak, aby zyskać grubszą panierkę.
7. Lekko ugniatamy je w dłoniach, formując ostatecznie wrzeciono. Najdokładniej zajmujemy się końcami - tak, aby się dobrze zlepiły.
6. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz