piątek, 4 września 2015

"Gniewska" sałatka warzywna

Uwielbiam sałatki. Były one zawsze robione w mojej rodzinie na co większe domowe święta - imieniny, urodziny, święta kościelne, czy też na przyjazd gości. Wspaniałe sałatki warzywne z ziemniakami, marchewką, groszkiem i majonezem robiła moja babcia. Rodzice zwykle mówili, że dodaje ona za dużo majonezu, ale właśnie takie "mocno majonezowe" mi najbardziej smakowały - i to się do dziś nie zmieniło. Tak, wiem, "majonez jest niezdrowy i tuczący", ale nic na to nie poradzę - tyle dobrze, że obecnie można kupić majonezy "light", z mniejszą zawartością tłuszczów. W każdym razie odkąd umarła babcia, żadna sałatka nie była już tak smaczna - aż do teraz. Pojechałem na festiwal gospel do Gniewa i tam, w festiwalowej jadłodajni, pewnego dnia podano nam sałatkę - przygotowaną przez wolontariuszy i opiekujące się nimi panie - która sprawiła moim kubeczkom smakowym tak wielką przyjemność, jak niegdyś sałatki babcine. To rzecz jasna musiało się skończyć wybłaganiem przepisu. :) Sałatka jest dość pracochłonna, ale wysiłek, jaki wkładamy w przygotowanie potrawy, jest "najlepszą przyprawą"! ;)

Składniki:
10 jajek
1 kg ziemniaków
1 kg marchwi
1 por (biała część)
3 - 4 duże jabłka
ok. 40 - 50 dkg ogórków kiszonych
2 pęczki naci pietruszki
sok z 1/2 cytryny
ok. 600 ml majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę (o boku max. 4 - 5 mm), a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę kroimy wzdłuż na plastry o podobnej grubości i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy również w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również rozdrabniamy. Ogórki również kroimy w drobną kostkę, ew. ścieramy na tarce. Por, a także nać pietruszki drobniutko siekamy. Ważnym dodatkiem są jabłka - powinny być lekko słodkie i kruche. Kroimy je w drobną kostkę. Wszystkie składniki skrapiamy sokiem z połówki cytryny (to mój własny pomysł - uważam, że uczynił sałatkę jeszcze ciekawszą). Dodajemy majonez. Najlepiej jeśli jest on lekko kwaskowaty - doskonale pasuje majonez "Kielecki", ale bardzo dobry jest także majonez "Pomorski" z Ocetixu (tego użyto do sałatki w Gniewie). Całość dokładnie mieszamy, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz