sobota, 19 marca 2016

Wieprzowina z warzywami

Zarządziłem ponownie na obiad mięcho z biedronkowej konserwy. Postanowiłem jednak podać je zupełnie inaczej, niż dotychczas. Pierwsze o czym pomyślałem, to sos śmietanowo - serowy. A potem pół nocy nie mogłem spać, dodając i odejmując w myślach różne dodatki warzywne, aż w końcu stanęło na brokułach i marchewce. No i... dalej nie mogłem spać, bowiem wciąż myślałem o tym, jak to będzie smakować.

Składniki:
2 słoiki mięsiwa
1/2 brokuła
1 duża marchewka
ok. 120g śmietany 18%
10dgk sera gouda
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Brokuła gotujemy, aż będzie lekko miękki
2. Do garnka o grubym dnie wykładamy mięso wraz z tłuszczykiem i galaretką. Dodajemy nieco wody i gotujemy.
3. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa.
4. Brokuła odcedzamy, dzielimy na "różyczki" i dodajemy do mięsa
5. dodajemy śmietanę.
6. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy na cienkie kawałki i dodajemy do garnka.
7. Całość dusimy pod przykryciem 10 - 15 minut, dość często i dokładnie mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz