Uwielbiam momenty, gdy rodzinka mówi: "To wymyśl coś na obiad!" Ostatnio różnie bywało z tą moją fantazją kulinarną. Ale kilka dni temu... Postanowiłem zrobić coś, co robiłem już wiele razy: kotleta w delikacie. Poszedłem do sklepu, i gdy pani rozbijała dla mnie kotlety, pomyślałem o serze. Wyszedłem ze sklepu, przystanąłem i... moja fantazja kulinarna najwyraźniej ożyła, bo nie mogłem zrobić kroku do domu. Zamiast tego poszedłem do "zaprzyjaźnionego warzywniaka" po dobrego, świeżego pora. Czułem, że to będzie DOBRY OBIADEK i nie pomyliłem się! :)
Składniki:
4 kotlety schabowe
6 - 8 plasterków sera gouda
por - ok. 10 cm (biała część)
Delikat do mięs
czubrica czerwonaa
masło klarowane (1 łyżka)
rama kulinarna
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Rozbite kotlety posypujemy solą, pieprzem i delikatem.
2. Pora kroimy na cienkie półtalarki, po czym szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy pieprz, sól i ok. płaskiej łyżeczki czerwonej czubricy (możemy ją od biedy zastąpić papryką ostrą i słodką, mniej więcej pół na pół).
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy kotlety. Gdy się zrumienią, przekładamy na drugą stronę. Usmażoną stronę obkładamy porem i przykrywamy dokładnie serem, po czym nakrywamy patelnię przykrywką i smażymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz