niedziela, 30 października 2016

Zupa dyniowa

Jesień, więc nadszedł czas na dynię i jedyne jej chrześcijańskie zastosowanie - w kuchni. Co prawda moi za dynią nieszczególnie przepadają, ale czasem muszą się ugiąć. Jednak jedzą - chyba nie wypada im narzekać na moje gotowanie. ;)


Składniki:
Ok. 1 - 1,2 kg dyni
Duża marchew
Cebula
2 ząbki czosnku
0,7 - 1 litra bulionu drobiowego
Śmietana 18%
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól

Wykonanie:
1. Z dyni wykrawamy miąższ i kroimy go w kostkę.
2. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i rozdrabniamy.
3. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oliwy i obsmażamy na niej wszystkie warzywa, ciągle i dokładnie całość mieszając. Możemy to też zrobić partiami na patelni i potem przełożyć je do garnka.
4. Zalewamy bulionem (może być z bulionetki) i gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy oraz przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
5. Podajemy z dodatkiem łyżki śmietany. Możemy też śmietanę dodać jeszcze przed podaniem - ok. 200 ml - i dokładnie rozmieszać w zupie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz