poniedziałek, 5 września 2016

Kotlet czosnkowy

Danie tak proste, że aż głupio nazywać to "przepisem". Niedawno, gdy zbliżał się czas kolacji, naszła mnie ochota na kotleta. Po rozważaniu kilku opcji i po tym, gdy okazało się niemożliwością wykonanie dania według pierwotnej fantazji, wyobraźnia kulinarna podsunęła mi drugą możliwość: aromatyczny schab w czosnku! I okazało się to "strzałem w dziesiątkę"!

Składniki:
1 kotlet na osobę
czosnek staropolski Kamis
1 jajko
pieprz
sól

Wykonanie:
Kotleta posypujemy bardzo obficie mieszanką "czosnek staropolski" oraz do smaku pieprzem i solą. Możemy go odstawić do lodówki na ok. pół godziny, aby "przeszedł" przyprawami. Obtaczamy w rozkłóconym jajku. Smażymy na złocisty kolor. Tego niezwykle aromatycznego kotleta możemy podać do obiadu z frytkami lub pieczywem i ulubioną surówką. Doskonale nadaje się też na kolację, podany z pszenną bułką (na zdjęciu byłka "z kamiennego pieca" z sieci Piotr i Paweł).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz