środa, 1 czerwca 2016

Zupa ziemniaczana z indykiem i czerwonym curry

Bardzo polubiłem w ostatnim czasie czerwone curry a także łagodny i aromatyczny brazylijski pieprz. Gdy myślałem o tym, co by zrobić na rodzinny obiad, pomyślałem sobie: dawno nie było ziemniaczanki. Ale też: a jakby ziemniaczanka smakowała z czerwonym curry? Przypomina mi się scena z "Ani z Zielonego Wzgórza", gdzie Ania stwierdza ze smutkiem; "W gotowaniu nie ma nic romantycznego, trzeba po prostu trzymać się przepisu". No właśnie nie! Prawdziwe gotowanie zaczyna się wówczas, gdy radośnie puszczamy wodze fantazji! Dziś mojej fantazji pozwoliłem na niezły kłus! ;) I wszyscy zadowoleni...

Składniki:
50 - 60 dkg ziemniaków
30 dkg mięsa gulaszowego z indyka
2 bulionetki drobiowe
150 - 200g śmietany 18%
1 duża cebula
ok. 30g pasty czerwonej curry
masło klarowane
pieprz brazylijski
natka kolendry

Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kawałki i zalewamy gorącą wodą z czajnika, dodając bulionetki.
2. Mięso odkrawamy od błony i dzielimy na kawałki. Dodajemy do gotującego się wywaru.
3. Dodajemy pastę curry, całość dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu, aż ziemniaki i mięso zmiękną.
4. W tym czasie siekamy cebulę i zeszkliwszy ją na stopionym maśle dodajemy do zupy.
5. Dodajemy ok. pół łyżeczki pieprzu brazylijskiego.
6. Pod koniec gotowania śmietanę rozrabiamy w miseczce z kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Możemy finalnie doprawić pieprzem i solą (pamiętajmy jednak, że pasta curry jest dość słona).
7. Kolendrę drobniutko siekamy i posypujemy nią zupę po rozlaniu na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz