czwartek, 3 grudnia 2015

Kurczak w czerwonej czubricy

To jest danie, które... chyba mi się przyśniło! Albo nie wiem co... ;) W każdym razie obudziłem się dziś przed świtem z ogromnym smakiem na kurczaka. A ponieważ akurat w lodówce był malutki filecik, to śniadanie było na gorąco, a cudne zapachy wypełniły dom o 5.00 rano.  A ponieważ utrzymały się bardzo, bardzo długo, "drażniąc" pozostałych członków rodziny, postanowiłem im to wynagrodzić, i te same delicje przyrządzić na obiad - tym razem z lekko ostro - kwaśnym sosem.

Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
ok. 200 - 250 ml śmietany lub mieszanki śmietany z jogurtem
czerwona czubrica
masło klarowane
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
pieprz ziołowy
pieprz
sól

Wykonanie:
1. Od filetów odkrawamy polędwiczki. Jeśli kawałki są duże, gruby koniec lekko rozbijamy tłuczkiem, aby się całość dobrze wysmażyła. Oprószamy pieprzem i solą, a następnie posypujemy bardzo obficie czerwoną czubricą - tak by całe mięso było nią jak najdokładniej pokryte. Tak przygotowane mięso możemy odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godziny.
2. Na patelni silnie rozgrzewamy sporą ilość masła klarowanego ( o mnie om. dwie łyżki). Po 2 - 3 minutach  możemy układać mięso. Smażymy dokładnie z obu stron na ciemnobrązowy kolor. W międzyczasie jeśli zauważamy gdzieś ubytki w okrywającej mięso przyprawie, uzupełniamy je.
3. Po usmażeniu mięsa przystępujemy do zrobienia sosu na bazie masła pozostałego po smażeniu. Śmietanę, lub mieszankę śmietany i jogurtu (50/50) wykładamy na patelnię. Dodajemy czerwoną paprykę oraz pieprz ziołowy (mniej więcej podobną ilość lub do smaku). Całość dokładnie mieszamy na małym gazie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz